четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Руло с маскарпоне и сладко от ягоди

Макар че маскарпонето се описва като сирене, по начина си на производство по-скоро прилича на киселото мляко. На външен маскарпонето е меко, свежо, бяло до сламено-жълто сирене с компактна структура, но еластично и подходящо за намазване. Заради цената му, във всекидневните рецепти за сладкиши се опитвам да го замествам с извара или крема сирене, но истинският вкус на италианските десерти се получава с маскарпоне. За това и аз реших да изпалзвам точно този продукт за следващата рецепта.

Руло с маскарпоне и сладко от ягоди


Необходими продукти:
За тестото:
1 бр. натурален шоколад
2 с.л. какао на прах
2/3 ч.ч. захар
1/4 ч.л. сол
3 с.л. вода или кафе
6 яйца


За крема:
пудра захар на вкус
1 кофичка Маскарпоне
1 ванилия
сладко от ягоди
За глазурата:
150 гр. натурален шоколад
малка бучка масло
натрошени шоколадови вафли

Приготвяне:
Шоколадът се слага заедно с кафето (водата) в малка тенджерка на слаб огън. Щом се разтопят 2/3 от него, съдът се дърпа от огъня и се бърка, докато сместа стане гладка и лъскава. Оставя се да поизстине.
Отделят се белтъците от жълтъците и жълтъците се разбиват добре с миксер, докато побелеят. Прибавя се постепенно захарта, като продължава да се бърка. Трябва да се получи гъст крем. Постепенно към него се прибавя разтопеният шоколад и се бърка внимателно, докато се хомогенизират.
Отделно белтъците се разбиват със солта на твърд сняг. Отделя се 1/4 от сместа и бавно се добавя към шоколадовата смес. Постепенно се прибавят и останалите 3/4, като се бърка в една посока с дървена бъркалка.
Готовото тесто се прехвърля в правоъгълна тавичка, предварително покрита с хартия за печене и намазана с олио или масло. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути (до готовност).
Готовият блат се изважда от фурната и се покрива с навлажнена домакинска кърпа, след което тавичката внимателно се обръща върху кърпата. Тавата и хартията се отстраняват внимателно. Блатът се поръсва с пресятото какао, оставя се да поизстине малко и се навива на руло с помощта на кърпата .
За крема: маскарпонето се разбива добре с пудра захар на вкус и ванилията.
Навитият блат се развива внимателно, маже се с белия крем и отгоре се слага от сладкото. Рулото се навива отново (без кърпата).

За глазурата: шоколадът се натрошава в подходящ съд и се слага на много тих огън, докато почти се разтопи. Дърпа се от огъня и се обърква с маслото, докато се получи лъскава и гладка глазура. С нея се залива готовото руло, а отгоре се украсява с натрошените вафли.

1 коментар: