неделя, 22 февруари 2015 г.

Сиренето по шопски

Сиренето по шопски е ястие, което е характерно за района около столицата, но се приготвя и в останалата част от страната. Бялото саламурено сирене, което се приготвя в България, има специфичен вкус – то е солено, тръпчиво и ронливо. За приготвянето на сирене по шопски има едно важно условие – ястието се пече в малък глинен съд, побиращ една порция – гювече.

Сиренето по шопски

Необходими продукти:
2 яйца
100 грама сирене
1 домат
1 чаена лъжица краве масло
1 люта чушка и червен пипер по желание

Приготвяне:
На дъното на малко гювече слагате маслото. Обелвате домата, нарязвате го на филийки и ги нареждате върху маслото. Върху доматите натрошавате сиренето, след което слагате капака на гювечето и го поставяте в студена фурна. Готвят се на 200 градуса за 20 минути.
След като минат 20-тина минути вадите гювечето от фурната, махате капака и чуквате яйцата. Връщате гювечето отново във фурната и печете докато яйцата станат готови. Ако сте фен на лютите чушки слагате по една заедно с яйцата.
Преди сервиране поръсвате сиренето по шопски с червен пипер.


Няма коментари:

Публикуване на коментар