четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Леща яхния

Лещата е една от петте най-здравословни храни на планетата. Големите и ползи са, че тя е евтина, пълна с протеини, богата на полезни хранителни вещества, бедна на мазнини и натрий, най-алкалният източник на белтъчини, лесна за смилане и готвене, богата на разтворими и неразтворими фибри и не на последно място вкусна.

Леща яхния


Необходими продукти:
250-300г леща
няколко стръка магданоз
1 морков
1 глава лук
около 10 скилидки чесън
2 ч. л. червен пипер
2 ч. л сол
2 ч. л чубрица
1-2 бр. домати
1 чушка
3-4 с.л. мазнина
2 с.л. брашно


Приготвяне:
Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се задушават с мазнината и малко вода. Добавя се измитата леща и червения пипер, доливат се 2-3 чаши вода или бульон и се задушава около 20 минути. Добавят се настърганите домати и нарязаните на ситно чушка и целина, останалите подправки и ако има нужда се налива още течност. Вари се още малко и се добавя размитото с вода брашно. След сваляне от котлона се поръсва с нарязан магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар