Необходими продукти:
за блата:
225 г захар
4 яйца
10 с.л. хладка вода
150 г брашно
2 с.л. какао
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. ванилия
за крема:
225 г захар
3 с.л. с връх брашно
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
250 г размекнато масло
за глазурата:
100 г шоколад
50 г масло
Начин на приготвяне:
Разделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците на сняг. Желтъците разбиваме със захарта, докато започнат да побеляват и добавяме содата, водата, ванилията и какаото. Смесваме добре и добавяме белтъците. Разбъркваме с лъжица до еднородна смес. Намазваме стените на форма с диаметър 24 см с масло, а на дъното слагаме хартия за печене. Изсипваме вътре сместа и печем в предварително загрята на 180 грауса фурна (с вентилатор) за около 30-40 минути. Когато е готов блатът го охлаждаме.
За крема смесваме захарта, яйцата и брашното, и разбиваме с миксер. Добавяме топлото мляко и разбъркваме за кратко. Слагаме сместа на среден огън и разбъркваме постоянно, докато заври и се сгъсти. Махаме от котлона и оставяме крема леко да изстинае, след което добавяме маслото. Когато омекне добре, рабиваме с миксера. Готовия крем изсипваме върху блата. Може да напоим блата със захарен сироп или алкохол по избор.
За глазурата разтапяме шоколада и маслото, оставяме леко да се охлади и заливаме сладкиша.
Прибираме в хладилника за поне 1 час.
Иха, какъв разкош!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ОтговорИзтриване