понеделник, 10 септември 2018 г.

Малва пудинг - южноафрикански сиропиран кекс

Малва пудингът е сиропиран кекс от южноафрикански произход. Той съдържа конфитюр от кайсии и има карамелизирана текстура. Сервира се със сметанов сладолед или сос.
Пудингът придоби популярност на западното крайбрежие на САЩ, след като личният главен готвач на Опра Уинфри - Арт Смит, го сервира за коледна вечеря през 2006 г. на учениците на Лидерската академия за момичета на Опра Уинфри в Южна Африка.

Необходими продукти:

250 гр. захар
2 яйца
15 гр. меко масло
60 гр. конфитюр от кайсии
250 мл. прясно мляко
10 мл. оцет
5 мл. ванилова есенция
250 гр. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

за соса:
80 гр. масло
80 гр. захар
45 мл. гореща вода

Начин на прифотвяне:

Смесваме захарта, яйцата, маслото и конфитюта, и разбъркваме, докато сместа побелее. Отделно смесваме млякото, оцета и ваниловата есенция. 
Пресяваме брашното, добавяме солта и содата, и ги изсипваме при яйчната смес, заедно с млякото. Разбъркваме всичко добре до получаване на хомогенна смес. Изсипваме я в застлана с хартия за печене тавичка с d=22-24 см. 
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Соса приготвяме, като смесим маслото, захарта и горещата вода, и разбъркваме, докато заври. 
Когато кексът е готов го вадим от фурната и веднага заливаме със соса.
Сервираме с топка ванилов сладолед.

1 коментар: