неделя, 15 февруари 2015 г.

Шоколадова торта с фондан

Малка изненада за празника.

Шоколадова торта с фондан


Необходими продукти:
за блата:
6 яйца
120 г пудра захар
2 с. л. какао
120 г брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
олио за намазване на тавата


за шоколадовия крем:
400 г цедено кисело мляко
150 г бял шоколад

за масления крем:
140 г краве масло
300 г пудра захара
1 с. л. прясно мляко
Пригорвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Брашното се смесва с какаото, бакпулвера и ванилията и се пресява. Брашнената смес се прибавя постепенно към яйцата, при постоянно бъркане, до получаване на хомогенна смес. Изсипва се в намазнена форма и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Оставя се да изстине. Белият шоколад се разтопява на водна баня. Цеденото мляко, оставено на стайна температура, се разбърква и постепенно се добавя към шоколада, като се бърка до получаване на хомогенна смес. Маслото се разбива и към него се прибавят захарта и млякото, като продължава да се разбива до получаването на хомогенна смес. Блатът се разрязва на две. Подрежда се ред блат, ред шоколадов крем. Отгоре и отстрани тортата се намазва с масления крем. Фонданът се разточва върху плота поръсен с пудра захар. После с помоща на точилката се разстила върху тортата. С шпатула се притиска, за да не остане въздух между тортата и фондана. Парчетата, които излизат извън тортата се изрязват. Малко количество от фондана се оцветява в червено (аз използвах боя на прах разтворена в няколко капки вода) и се изрязват сърца. Залепват се, като леко се навлажнят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар