понеделник, 16 февруари 2015 г.

Пилешка яхния с тъмна бира в пай

Една идеална седмична рецепта. Хрупкава коричка, сочно пилешко и уханни аромати.

Пилешка яхния с тъмна бира в пай

Необходими продукти:
300г пилешки гърди
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
4 средно големи моркова
250 г гъби
2 картофа
50г целина
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. розмарин
1 с.л. мащерка
1 дафинов лист
1 кубче пилешки бульон
250 мл тъмна бира
3 с.л. брашно
1 жълтък
сусам за поръсване
1 капет фини точени кори
Приготвяне:
Пилето се нарязва на дребни кубчета и се запържват леко. Лукът, чесънът, картофите, целината и гъбите се нарчзват не дребно. Първо се запържват лукът и чесънът. След като омекнат се добавят морковите, картофите, гъбите, целината, доматеното пюре и подправките без дафиновия лист.  След като зеленчуците поомекнат се добавя пилето и бирата. Ястието се залива с бульона, разтворен в 250мл вряща вода. Добавя се и дафиновият лист. Яхнията се оставя да къкри, докато зеленчуците са почти сготвени. След това се сгъстява с брашното, предварително размито в студена вода. 
Дъното на тавичка се маже с олио и се застила с 4 листа точени кори. Отгоре се изсипва плънката и се покрива с още 4 кори. Намазва се леко с олио и жълтък, и се поръсва със сусам. Пече се в умерена фурна до златисто.


Няма коментари:

Публикуване на коментар