събота, 21 февруари 2015 г.

Баница с картофи или Patatesli Börek

Тази баница се прави с турски кори. Те са печени и по-дебели от българските. Вкусът им също е по-различен.

Баница с картофи или Patatesli Börek

Необходими продукти:

За плънката:
3 броя варени картофи
3 стръка магданоз (по-желание)
1 чаена лъжичка червен пипер 
1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка сол

За баницата:
3 броя турски точени кори
половин чаена чаша олио
половин чаена чаша мляко
1 яйце
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне:
Варените картофи се намачкват с  вилица. Разбъркват се със съставките за плънката. Добавя се зехтина. Разбърква се добре.





Млякото, олиото и яйцето се смесват в купа, и се разбъркват до хомогенна смес




Корите се режат на две. Мажат се с млечната смес. Сместта се разпределя по дългата страна и се завиват на руло. Първата се оформя като розичка, а всяка следваща е нейно продължение. 

Баницата се маже с жълтъка и се поръсва със сусама.
Пече се на 180 градуса за 30 минути





2 коментара: