вторник, 24 февруари 2015 г.

Празнична погача

Необходими продукти:
20г прясна мая
1 ч.л. захар
350мл топла вода
150г заквасена сметана
2 яйца (1 жълтък е за намазване)
1с.л. оцет
30г пазтопено масло
1с.л. сол
1 кг брашно
Приготвяне:
Замесване на тестото: Маята се стрива заедно със захарта и се залива с 50мл топла вода. Оставя се на топло да шупне и се изсипва в дълбока купа. Добавя се заквасената сметана, яйцата, останалата вода, оцетът, маслото, малко от брашното и се разбърква.
Прибавяйте по малко от сместа към брашното, пресято със солта. Омесва се средно меко тесто, оформя се на топка. Отгоре се намазва с олио и се оставя на топло да втасе 50 мин (аз пуснах печката на най-ниска степен и го сложих вътре за 30мин.).
Оформяне на питката:Тестото се разделя на 6 равни топки. 4 от тях се разточват на 4 отделни правоъгълни тънки кори. Корите се нареждат една върху друга, като се мажат с олио. Последната не се маже. Получената по-дебела правоъгълна кора се реже на 8 ленти(всчка от по 4 кори)

Всяка една от лентите се взима и се усуква в двата края в противоположна посока

Навиват се на охлюв и се подреждат в тавата. Един се поставя в средата, а другите около него.

Взима се една от останалите две кори. Разточва се на не много широка, но дълга кора. Разрязва се на 6 ленти. Взимат се  три, усукват се като фитил и се сплита плитка. Дългата плиста се реже на три по-къси. По същия начин се правят и другите три ленти, но плитката се реже на четири. Така направените седем плитки се подрецдат между охлювчетата.
От останалата топка се оформят розички. Разточва се на тънка кора. И с помощта на чаша се изрчзват кръгчета. От цялата топка трябва да се направят 20 кръгчета. Пет от тях се подреждат едно до друго, като леко се застъпват. Навиват се на руло и се реже на две, като леко се прещипе долния край. Получават се 8 розички.
Питката се маже с жълтъка, разбит с малко олио и се оставя да втаса още 20 мин. Пече се 45мин на 200градуса. Готовата питка се маже с масло и се завива с кърпа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар