четвъртък, 6 януари 2022 г.

Паеля с чоризо и пилешко

 

Необходими продукти:

3 с. л. + 1 с. л. зехтин
450г пилешки гърди, нарязани на кубчета
2 парчета Испанско чоризо (около 350г) нарязано на кръгчета
2 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
1 малка глава лук, нарязан на кубчета
1 голяма червена чушка, без семена и нарязана на кубчета 
3 скилидки чесън, смлени
400г домати консерва, нарязани на кубчета
¼ чаша сухо бяло вино
3 ⅓ чаши пилешки бульон
1 ч. л. куркума
щипка шафран
2 чаши ориз Арборио или Бомба
1 чаша пресен или замразен зелен грах
¼ чаша маслини
¼ чаша прясно нарязан магданоз
лимонови резенчета за гарнитура

Начин на приготвяне

Загряваме 3 супени лъжици зехтин в голям чугунен тиган на средено силен огън. Добавяме нарязаното чоризо и запичаме от двете страни, след което го изваждаме и оставяме настрана в купа. В същия тиган слагаме пилето, червения пипер, щипка сол и черен пипер. Запържваме го и с помощта на решетъчна лъжица изваждаме настрани при чоризото.
Намаляме котлона до среден. Добавяме 1 супена лъжица зехтин и задушаваме лука и чушките, докато омекнат. Добавяме чесъна и запържваме около минута.
Наливаме бялото вино и деглазираме тигана. С помощта на лъжица изстъргваме дъното му. Оставяме алкохола да се изпари и течността да намалее. Прибавяме кубчетата домати, пилешкия бульон, шафрана и куркумата. Връщаме обратно чоризото и пилето. Довеждаме до леко кипене.
След като течността леко заври, внимателно добавяме ориза и разбъркваме веднъж, за да се разпръсне равномерно. Оризът трябва да бъде покрит с течност. Намаляме котлона и покриваме с капак. Оставяме да се готви за 20 минути.  Когато течността се абсорбира напълно, добавяме граха, маслините и магданоза, разбъркваме всичко добре. Ако има останала течност, оставяме да се готви още няколко минути.
Гарнираме с прясно нарязан магданоз и сервираме с резенчета лимон отстрани.
Време за приготвяне:15мин
Време за готвене: 35мин
Брой порции: 4-6



Няма коментари:

Публикуване на коментар