четвъртък, 20 януари 2022 г.

Кето лазаня с тиквички

 

Необходими продукти:

3 средни тиквички
450г телешка кайма
1 консерва (400г) смлени домати
1 голяма глава ситно нарязан лук 
1 1/2 ч.ч. настъргано сирене моцарела
1/2 ч.ч. ситно настърган пармезан 
1 с. л. сушен риган
1/2 ч. л.  сол
1/4 ч. л. смлян лют кайенски пипер по желание

Начин на приготвяне:

Зпържваме каймата на средно силен огън, докато покафенее и отделената вода се изпари.
За доматения сос слагаме лука в тигана от каймата и готвим на  средно силен огън, докато омекне и стане прозрачен, като разбърквате от време на време. Намаляме на средна температура и добавяме доматите. Оставяме да къкри, докато сосът стане гъст, като разбърквате често, около 10 минути. Добавяме ригана, солта и лютия пипер, разбъркваме около 1 минута и махаме от котлона.
Отрязваме двата края на всяка туквичкаи ги нарязваме на ленти по дължина. .
В тавичка с размери  20×20 см подреждаме една трета от тиквичките, като леко ги припокриваме една с друга. Равномерно разпределяме половината от месния сос върху тиквички. Слагаме 1/2 чаша от моцарелата върху соса. Повтаряме с друг слой тиквички, слой месен сос и слой моцарела. Отгоре слагаме останалите резени тиквички. Добавяме още 1/2 чаша моцарела и 1/2 чаша пармезан върху тиквичките. 
Печем лазанята непокрита в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато стане златистокафява отгоре, около 45 минути. Охлаждаме за 15 минути и сервираме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар