четвъртък, 13 януари 2022 г.

Печена патица "Пенелопе" с кисело зеле

 След като случайно попаднах и изгледах с голям интерес филма "Фермата Пенелопе", нямаше как да не взема от патиците Пенелопе  и да не приготвя. Това са млади патици, известни още като пекинска патица, и всъщност най-разпространената порода в Европа.Приготвят се лесно и са сочни, и крехки.


Необходими продукти:

1млада патица Пенелопе
1 кисела зелка (около 2 кг)
2 стръка праз
1 глава червен лук
3 с.л. патешка мас
2 с.л. едър червен пипер
1 с.л. черен пипер
3 дафинови листа
сол

Начин на приготвяне:


Нарязваме зелето на едро, праза на дебели колеца, а червения лук на полумесеци. Намазваме дъното на тава за печене с патешката мас и слагаме половината зеле. Добавяме праза и червения лук и разбъркваме. Слагаме останалото зеле, подправете с червен и черен пипер, прибавяме дафиновите листа и разбъркваме добре.
Изваждаме плика с дробчетата и шията, изрязваме последните 2 части от крилата и кожата от шията.
С върха на остър нож набождаме кожата по гърдите на парицата, но без да дупчим месото. Посоляваме и подправяме с черен пипер цялата патица, след което я поставяме върху зелето. Покриваме с алуминиево фолио и печем 90 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Махнаме фолиото, увиваме костта на бутчетата, увеличаваме фурната до 220 градуса и печем още 30-40 минути. Вътрешната температура трябва да достигне 70 градуса.
Изваждаме тавата от фурната, прехвърляме патицата в чиния и оставяме да отпочива за 20 минути.
Пускаме фурната на функция грил и връщаме зелето да се запече до златисто.
Слагаме запеченото зеле в голяма чиния, поставяме патицата отгоре и сервираме ястието топло.
Рецептата е взаимствана от https://penelope.bg/
Време за приготвяне:20мин
Време за готвене: 130мин
Брой порции: 4

Няма коментари:

Публикуване на коментар