Необходими продукти:
За тестото:
220г брашно
100г масло
60г захар
1 яйце
1 щипка сол
За портокаловия слой:
2-3 портокала
1 с. л. захар
1/2 равна ч. л. агар агар
За пълнежа от меденки:
2 яйца
1 жълтък
35 г галета
100г кафява захар
1 пакетче ванилова захар
1 ч. л. канела
100 мл мляко
110 мл сметана за разбиване
5-10 капки масло от горчив бадем
1 ч. л.подправка за меденки
170г смесени лешници
150г портокалова кора, ситно настъргана
1 ч. л. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
За шоколадовата глазура:
100г черен шоколад
80 мл сметана
20г какао
70 мл вода
40г захар
7г масло
Начин на приготвяне:
За да приготвим тестото омесваме съставките на гладко тесто. Разточваме го между 2 листа хартия за печене и застиламе с него намазнена тава (28 см). Охлаждаме за 1 час. Покриваме тестото с лист хартия за печене и отгоре насипваме боб. Печем в предварително загрята на 180°C фурна (горен и долен реотан) за 15 минути.
Междувременно приготвяме пълнежа от меденки. Разбиваме яйцата и жълтъка с кафявата захар, ваниловата захар, канелата и подправката за меденки. Разбъркваме млякото, сметаната и маслото от горчив бадемово. Добавяме останалите съставки и разбъркваме всичко старателно. Махаме хартията за печене и боба от тестото. Изсипваме пълнежа от меденки и печем около 35 минути. Оставяме да изстине.
За портокалова глазура филетираме 2-3 портокала (по възможност без междинна кора). Пасираме и слагаме 200мл да заври, заедно с 1 с. л. захар и 1/2 равна ч. л. агар агар в тенджера. Оставяме да изстине за 2 минути, след което разпределяме върху коледния тарт. Оставяме да изстине.
За шоколадовата глазура слагаме водата, какаото и захарта да заврят в тенджера, като бъркаме. Добавяме маслото, разбъркваме и след това оставяме настрана. Нарязваме шоколада и го слагаме в купа. Оставяме сметаната да заври в тенджера. Изсипваме я върху шоколада и разбъркваме, докато сместа стане напълно гладка. Добавяме какаовия сос и разбъркваме бавно. Изсипваме върху тарта. Оставяме на хладно за няколко часа. Декорираме по избор.
Време за приготвяне:20мин
Време за готвене: 120мин
Брой порции: 12
Няма коментари:
Публикуване на коментар