понеделник, 17 януари 2022 г.

Тарт с пълнеж от меденки и портокал

 

Необходими продукти:

За тестото:

220г брашно

100г масло

60г захар

1 яйце

1 щипка сол

 

За портокаловия слой:

2-3 портокала

1 с. л. захар

1/2 равна ч. л. агар агар

 

За пълнежа от меденки:

2 яйца

1 жълтък

35 г галета

100г кафява захар

 1 пакетче ванилова захар

1 ч. л. канела

100 мл мляко

110 мл сметана за разбиване

5-10 капки масло от горчив бадем

1 ч. л.подправка за меденки

 170г смесени лешници

150г портокалова кора, ситно настъргана

1 ч. л. брашно

 1/2 ч. л. бакпулвер

 

За шоколадовата глазура:

100г черен шоколад

80 мл сметана

20г какао

70 мл вода

40г захар

7г масло



Начин на приготвяне:

За да приготвим тестото омесваме съставките на гладко  тесто. Разточваме го между 2 листа хартия за печене и застиламе с него намазнена тава (28 см). Охлаждаме за 1 час. Покриваме тестото с лист хартия за печене и отгоре насипваме боб. Печем в предварително загрята на 180°C фурна (горен и долен реотанза 15 минути.

Междувременно приготвяме пълнежа от меденки.  Разбиваме яйцата и жълтъка с кафявата захар, ваниловата захар, канелата и подправката за меденки. Разбъркваме млякото, сметаната и маслото от горчив бадемово. Добавяме останалите съставки и разбъркваме всичко старателно. Махаме хартията за печене и боба от тестото. Изсипваме пълнежа от меденки и печем около 35 минути. Оставяме да изстине.

За  портокалова глазура филетираме 2-3 портокала (по възможност без междинна кора). Пасираме и слагаме 200мл да заври, заедно с 1 с. л. захар и 1/2 равна ч. л. агар агар в тенджера. Оставяме да изстине за 2 минути, след което разпределяме върху коледния тарт. Оставяме да изстине.

За  шоколадовата  глазура слагаме водата, какаото и захарта да заврят в тенджера, като бъркаме. Добавяме маслото, разбъркваме и след това оставяме настрана. Нарязваме шоколада и го слагаме в купа. Оставяме сметаната да заври в тенджера. Изсипваме я  върху шоколада и разбъркваме, докато сместа стане напълно гладка. Добавяме какаовия сос и разбъркваме бавно. Изсипваме върху тарта. Оставяме на хладно за няколко часа. Декорираме по избор.


Време за приготвяне:20мин

Време за готвене: 120мин

Брой порции: 12

Няма коментари:

Публикуване на коментар