петък, 21 януари 2022 г.

Темпелопита - традиционна гръцка рецепта

 

Необходими продукти:

200г сирене фета
200г  кисело мляко 
150 г твърдо или полутвърдо сирене - Кефалотири, Касери или подобно
2 яйца 
150 г разтопено масло 
125мл прясно мляко 
140 г брашно 
1/2 ч.л. бакпулвер 
щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното, бакпулвера и черния пипер. Разтапяме маслото, смесваме го с прясното и киселото мляко. След като сместа изстине прибавяме ляко разбитите яйца. Полячената смес  внимателно добавяме към брашното. Разбъркваме докато се получи гладка смес без бучки. Прибавяме леко настърганото сирене и след това натрошеното сирене фетата. Сместа изсипваме в намаслена тавичка и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, или до кафеникав цвят. Сервираме питата топла.

Няма коментари:

Публикуване на коментар