неделя, 5 февруари 2017 г.

Тарт Татен

Необходими продукти:

за тестото:
150 г брашно
10 г пудра захар
щипка сол
75 г меко краве масло
1 жълтък
4-5 с. л. студена вода
1 ч.л. ванилова есенция
настърганата кора от 1 лимон

за карамела:
250 г бяла захар
50 г краве масло
6-7 средно големи жълти ябълки 

Начин на приготвяне:

За тестото смесваме брашното, солта и захарта. Прибавяме маслото и го втриваме с пръсти. Добавяме жълтъка, водата, ванилията и лимоновата кора и омесваме до получаване на меко тесто. Увиваме със стеч фолио и прибираме в хладилника за поне 30 минути.
Обелваме ябълките, режем на две, махаме семките и отрязваме парчета около 2см от двете страни.
За карамела разтапяме маслотов съда, в който ще печем тарта. Добавяме захарта и загряваме до полукарамелизиране. Подреждаме ябълките върху карамела, като тиганът трябва добре да се запълни. Разточваме тестото с диаметър по-голям от този на тигана. Надупчваме го с вилица и го поставяме върху ябълките, като добре го подпъхнем отстрани. 
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 40 минути. 
Когато го извадим от фурната, отливаме част от соса. Оставяме тарта да се охлади и го обръщаме върху поднос. Сервираме със соса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар