Необходими продукти:
За най-долния блат:18 бишкоти лейдифингърс, натрошени
3 с. л. масло, разтопено
3 с. л. силно кафе
Чийзкейк слой:
1 с. л. прахообразен желатин (по избор)
½ чаша вряла вода
400 г крема сирене, на стайна температура
½ ч.ч. захар
1 ¾ ч.ч. сметана за разбиване
1 с. л. силно кафе
Слой с бишкоти:
12-14 бишкоти лейдифингърс
1 чаша силно кафе
Тирамису слой:
230 г сирене Маскарпоне , на стайна температура
1 с. л. екстракт от ванилия
1 чаша сметана за разбиване
2 с. л. захар
Шоколадов ганаш:
200 г тъмен или млечен шоколад, натрошен
1 чаша сметана
1 с. л. масло
Начин на приготвяне:
За първия слой смесваме натрошените бишкоти с кафето и маслото, и разпределяме равномерно на дъното на форма (d=22см)с подвижен ринг.
В малка купа заливаме с вряла вода желатина. Разбъркваме, докато се разтвори напълно и оставяме малко да се охлади.
Смесваме крема сиренето, захарта и кафето с помощта на миксер. Отделно разбиваме сметаната и я прибавяме към сместа от крема сирене. Постепенно сипваме желатина, като разбъркваме постоянно. Разпределяме крема върху първия слой и слагаме в хладилник за около час.
За тирамису слоя разбиваме сметаната със захарта, докато се получат твърди връхчета. Прибавяме ванилията и Маскарпонето, и разбъркваме с гумена шпатула, докато всичко се смеси добре.
Изваждаме формата от хладилника. Потапяме всяка бишкота в кафето и подреждаме върху слоя от крема сирене. Отгоре разпределяме сместа със сирене Маскарпоне. Заглаждаме и слагаме в хладилника за 15-30 минути.
За шоколадовия ганаж слагаме натрошения шоколад в купа. Загряваме сметаната на средна температура, като внимаваме да не кипне. Изсипваме я върху шоколада и покриваме за 3-5 минути. Добавяме маслото и разбъркваме, докато се получи гладка смес. Изваждаме кейка от хладилника и заливаме с ганажа. Украсяваме по желание. Охлаждаме за поне 2 часа.
Процедурата с желатина не е задължителна, но има риск крема да се разтече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар