петък, 8 декември 2017 г.

Торта Ривиера

Тортата е съчетание от шоколадови блатове без брашно, лимонов крем и шоколодав мус

Необходими продукти:

За блатовете:
120 г шоколад, 60-70%
85 г масло на стайна температура
110 г захар
1 ч.л. какао
2 големи жълтъка на стайна температура
1 яйце на стайна температура
6 големи белтъка на стайна температура

За лимоновия крем:
110 г захар
настъргана кора от 1,5 лимона
2 големи яйца
сокът от един лимона
150 г меко масло

За шоколадовия мус:
240 г сметана за разбиване, поне 33%
2 малки яйца на стайна температура
4 малки жълтъка на стайна температура
225 г черен шоколад, 60-70%
70 г захар
15 г вода

Начин на приготвяне:

За блатовете: натрошаваме шоколада и разтапяме в микровълнова фурна или на водна баня. Охлаждаме до 40 ° С.
При средна скорост започваме да разбиваме маслото с 30 грама захар и какао. Добавяме жълтъците и разбиваме, докато станат гладки. Добавяме яйцето и след това разтопения шоколад. Разбъркваме до гладка, хомогенна смес. 
Разбиваме белтъците до меки върхове. Постепенно добавяме останалата захар и бъркаме до твърди върхове. С помощта на шпатула, смесваме1/4 от белтъците с шоколадовата смес. След това добавяме и останалите белтъци. Разбъркваме внимателно! На хартия за печене очертаваме четири кръга с диаметър 22 см. Разпределяме  равномерно тестото върху хартията, като запълваме изцяло всеки от кръговете.
Печем блатовете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути. Ако печем едновременно на различни нива, разменяме тавите след 10-15 минути от началото на печенето. Охлаждаме до стайна температура. Махаме хартията и ако е необходимо, изрязваме краищата на блатовете така, че да се поберат във форма 22 см.

За лимоновия крем:Смесваме настърганата лимонова кора със захар в тенджерка и разтъркваме с пръсти така, че захарта да се намокри и напои с аромата им. Добавяме леко разбитите яйцата и лимоновия сок.
Готвим на водна баня, като разбъркваме непрекъснато, докато се сгъсти - около 10 минути.
Оставяме сместа да се охлади, като разбъркваме от време на време до температура 60 ° C -около 10 минути. Добавяме нарязаното на парчета масло и разбъркваме, докато се разтопи и се получи гладка смес. Изсипваме крема във форма с диаметър 22 см и замразяваме за най-малко 1-2 часа.

За шоколадовия мус:  Разбиваме сметаната до средно твърди върхове и прибираме в хладилника. Яйцата и жълтъците разбиваме на ниска скорост за няколко секунди.
Разтопяме шоколада в микровълнова фурна или на водна баня. Охлаждаме до 45 ° С.
Смесваме захарта и водата и готвим, докато заври и достигне температура от 120 ° С- за около 8-10 минути.
При непрекъснато бъркане с миксера, добавяме захарния сироп към яйцата на тънка струйка. Увеличаваме скоростта и бъркаме около 5 минути, докато увеличи обема си 2-3 пъти и се получи  плътна, гъста маса.
Смесваме сметаната с шоколада, а след това добавяме към яйчната смес. 

Сглобяване: Слагаме един шоколадов блат на дъното на формата с диаметър 22 см. Отгоре разпределяме 1/3 от шоколадовия мус. Слагаме втория блат и натискаме леко. Намазваме с малко количество от муса, така че да може да залепне крема.
Вадим лимоновия крем от фризера и го поставяме върху муса. Покриваме с малко мус. Поставяме третия блат.
Покриваме с останалия мус, като си оставим малко количество за намазване отгоре. Поставяме и четвъртия блат. Натискаме леко и прибираме в хладилника за най-малко 1 час, най-добре за цяла нощ.
Отгоре измазваме с останалия крем и поръсваме с какао.

Няма коментари:

Публикуване на коментар