вторник, 5 декември 2017 г.

BBQ ребърца на фурна

Необходими продукти:

1,5 кг свински ребърца
 сол и черен пипер на вкус

½ чаша кафява захар
1 ч. л. сух лук
2 ч. л чили на прах
2 ч.л. червен пипер, сладк или пушен
1 ч. л. чесън на прах

за барбекю соса:
¾ чаша кетчуп
2 с. л. доматено пюре
3 с. л. кафява захар
2 ч. л. чили на прах
½ ч. л. сух лук
½ ч. л. чесън на прах
2 с. л. горчица
3 с. л. оцет
1 ч. л. смлян черен пипер
1 ч.л. сол 

Начин на приготвяне:

Почистваме ребрата и подправяме със сол и черен пипер.
Смесваме кафявата захар, сухия лук, чилито, червения пипер и чесъна, и добре натъркваме сместа по ребрата.

Увиваме добре месото с алуминиево фолио, като течността при печене не трябва да изтича. Слагаме в хладилника за 1 до 12 часа. 
Печем в предварително загрята на 120 градуса фурна за  2,5 - 3 часа, в зависимост от размера  на ребрата. Изключваме фурната и оставяме месото да почива, докато не се охлади.
Отворяме фолиото и изсипваме соса, който се е образувал при печенето в купа.
За BBQ соса: добавяме към  соса от месото всички съставки и готвим на средна топлина, докато се сгъсти -  около 20 минути.
Намазваме ребрата с получения сос и запичаме докато се  карамелизира - около 5 - 10 минути.
Сервираме с допълнителено сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар