вторник, 15 март 2022 г.

Крем супа от печен карфиол и броколи

 

Необходими продукти:

1 глава карфиол, нарязана на малки цветчета 
1 глава броколи, нарязани на малки цветчета
1/4 ч.ч. зехтин
сол на вкус
2 резена пушен бекон, нарязани на малки парченца
1 глава лук
2 скилидки чесън, смачкани
4 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. готварска сметана
100г сирене чедър, настъргано

Начин на приготвяне:

Подреждаме цветчетата броколи и карфиол в две тави. Поръсваме ги с по две супени лъжици зехтин и овкусяваме с голяма щипка сол. Печем ги в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20 до 25 минути, докато омекнат. Можем да печем двете тави едновремено, като в средета на готвене разменим тавите. Когато са готови ги изваждаме и отделяме една четвърт от броколите и карфиола настрани.
Междувременно, в тенджера запържваме бекона в 1 чаена лъжичка зехтин, докато стане хрупкав. Изваждаме го в чиния и в същата мазнина слагаме нарязания лук. Готвим около 5 минути, докато омекне. Добавяме чесъна и готвим за още 1 минута. Наливаме бульона и слагаме карфиола и броколите. Слагаме капак, увеличяваме котлона до среден и оставяме да къкри за 15 до 20 минути.
Пасираме супата до гладкост, връщаме я на котлона и добавяме сметаната. Разбъркваме и добавяме заделените по-рано зеленчуци и настъргания чедър. Отново разбъркваме, докато сиренето се разтопи и супата се загрее. Ако е необходимо добавяме още сол.
Сервираме супата с хрупкав бекон и поръсена с черен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар