четвъртък, 17 март 2022 г.

Пиле по марокански с червена леща

 

Необходими продукти:

1 пиле, нарязано на 8 парчета или бутчета
1-2 с.л. зехтин
1 средна глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1½ с. л. пушен червен пипер
1 с. л. кимион
1 ч.ч. червена леща, изплакната
1 ч.ч. цели чери домати
2 ч.ч. пилешки бульон
3 дафинови листа
сол на вкус
1 ч. л. чили (по избор)
ситно нарязан магданоз за сервиране

Начин на приготвяне:

Почистваме и подсушаваме пилешкото, след което го подправяме със сол и черен пипер. Загряваме зехтина в тиган, който е подходящ за фурна, на средно-силен огън и запържваме пилето за 3-4 минути от двете страни до златисто кафяво. Изваждаме парчетата и оставяме настрана.
В същата мазнина,  на среден огън добавяме лука, чесъна, пушения червен пипер, солта и кимиона. Разбъркваме за няколко минути, докато лукът стане прозрачен. След това добавяме лещата, бульона, доматите, дафиновите листа, чилито, парчетата пиле и леко разбъркваме. Слагаме яденето в предварително загрята на 200 градуса фурната и печем за 20-25 минути. Когато пилето е сготвено, може да включим програма грил, за да получим хрупкава коричка. Сервираме със ситно нарязан магданоз и допълнително чили на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар