петък, 11 март 2022 г.

Сладкиш с клементини и бадеми

 

Необходими продукти:

около 200г  клементини, обелени
4 големи яйца
кората от 1 голям лимон
160 г пудра захар
100 мл зехтин
175 г смлени бадеми
2 ч. л. бакпулвер

За сиропа:
15 г пудра захар
сокът от 1 лимон

За сервиране (по избор):
250 мл бита сметана
пудра захар

Начин на приготвяне:

Слагаме целите клементини в тенджера и ги заливаме с вода, така че да ги покрие. Оставяме да заври и след това да къкри 20-30 минути, докато клементините омекнат. Изваждаме ги и оставяме настрана, докато се охладят. След това разрязваме плодовете наполовина и ако има семки ги отстраняваме внимателно. Поставяме парченцата в кухненски робот и пасираме.
  За тестото разбиваме яйцата, лимоновата кора и пудрата захар в купа. Добавяме зехтина и разбъркваме, докато се  комбинират добре съставките. Прибавяме пастата от клементини, разбъркваме, след което добавяме смлените бадеми и бакпулвера. Отново разбъркваме всичко добре.

Изсипваме сместа във форма с диаметър 20см, застлана с хартия за печене.. Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна (с вентилатор) за около 50 минути (проверяваме с клечка). Сладкишът трябва да е леко свит отстрани и да е еластичен на допир. Оставяме го да изстине във формата върху решетка.

През това време приготвяме сиропа. Загряваме захарта и лимоновия сок в малка тенджера, докато захарта се разтвори. Правим много малки дупчици по целия сладкиш и поливаме с лимоновия сироп. Оставяме сладкиша да изстине напълно във формата, след което го обръщаме в чиния за сервиране. Поръсваме с пудра захар и сервираме с бита сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар