Необходими продукти:
Тесто:
200 г сметана (течна)
50 мл прясно мляко
500 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая
75 г захар
около 3 г сол (щипка)
1 пак. ванилена захар
½ ампула есенция ванилия
2 бр. яйца
500 г пшеничено брашно
1 пак. суха мая
75 г захар
около 3 г сол (щипка)
1 пак. ванилена захар
½ ампула есенция ванилия
2 бр. яйца
Пълнеж:
200 г лешникова нуга (течен шоколад)
75 г бадеми (филирани)
200 г лешникова нуга (течен шоколад)
75 г бадеми (филирани)
Допълнително:
около 10 - 20 г масло
25 г бадеми (филирани)
около 10 - 20 г масло
25 г бадеми (филирани)
Приготвяне:
Пълнеж:
Затоплете нугата на слаб огън, така че да се размазва лесно. Размесете втасалото тесто върху леко набрашнена повърхност още веднъж за кратко и го разточете на кора с размери около 55 x 30 см. Намажете нугата върху нея и поръсете равномерно бадемите, след което я завийте на руло откъм дългата страна. Поставете рулото като венец в предварително намаслена и поръсена с бадеми плитка форма за кекс (с диаметър 26 см). Покрийте сладкиша с чиста кърпа и оставете на топло, докато видимо увеличи обема си. Печете в долната половина на предварително загрята фурна на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C на горещ въздух около 30 мин.
След изпичане оставете козуначения венец заоще 10 мин. във формата, след което го извадетеи оставете да се охлади добре върху металнаскара.
След изпичане оставете козуначения венец заоще 10 мин. във формата, след което го извадетеи оставете да се охлади добре върху металнаскара.
Няма коментари:
Публикуване на коментар