четвъртък, 19 март 2015 г.

Торта "Египет"


Необходими продукти:
За един блат(необходими са 3):
2 белтъка
1/2 суп.л. захар
1/2 суп.л. брашно
40 г смлени лешници (сурови)


За жълтия крем:
10 жълтъка
10 суп. л. захар
5 1/2 суп.л. брашно
ванилова есенция
340 мл мляко
170 г масло

За белия крем:
200 мл сладкарска сметана

За карамеловия пълнеж:
200 г захар
1 суп. л. оцет
5-6 суп.л. вода


Приготвяне:
Разбийте белтъците на пяна, прибавете захарта и продължавайте с разбиването. Накрая постепенно сложете брашното и ситно стритите лешници и разбъркайте сместа с лъжица на ръка, за да не спадне сместа. Най-добре правете сместа за всеки блат по-отделно, непосредствено преди печене.
Печете в тава покрита с хартия за печене на 170С фурна около 25 минути. Извадете и оставете да изстине. Повторете същото с останалите продукти и два блата.
За жълтия крем сложете жълтъците в малка тенджерка, заедно със захарта, ванилията, брашното и млякото. Загрейте котлона постепенно и разбърквайте, докато се получи еднородна смес. Махнете от котлона и оставете да изстине добре - поне 1 час. Прибавете към изстиналия крем, предварително разбитото масло. Разбийте с миксера докато кремът стане гладък и без бучки.
Приготвяне на карамелените парчета: оставете на котлона да заврят захарта, смесена с водата. Варете захарта, докато се разтопи напълно. Добавете оцета. Варете докато се карамелизира. Изсипете сместа върху хартия за печене - на тънък пласт. След като се охлади с помощта на точилка начупете карамелените парчета.
За белия крем, разбийте сметаната на пяна и добавете карамелените парчета в нея.
 СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА: редят се - блат - жълт крем- бял крем. Отгоре измазваме с жълтия крем и слагаме парченцата карамел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар