четвъртък, 19 март 2015 г.

Фунийки с крем


Необходими продукти:
За тестото:
2 яйца, със стайна температура
200 г захар
250 мл прясно мляко, със стайна температура
170 г масло, разтопено и охладено
1 чаена лъжица бакпулвер
800 г бяло брашно
1 белтък за намазване
разтопено масло за намазване на металните фунийки

За пълнежа:
1 л прясно мляко
1 ванилова шушулка или 1 супена лъжица ванилова есенция
4 жълтъка
300 г захар
90 г бяло брашно
150 г меко масло
Приготвяне:
Яйцата и захарта се смесват в купа и се разбиват с телена бъркалка. Към тях се добавят прясното мляко и маслото.
Брашното се пресява с бакпулвера. Добавят се към течните съставки и се замесва меко тесто. Тестото се разделя на две равни части. 
Всяка част се разточва на правоъгълник, чиято дебелината трябва да бъде около 5 мм. От правоъгълниците се изрязват ленти с широчина 2 см.
Металните фунийки се намазват с разтопено масло. Като се започне от острия край на металната фунийка, лентите тесто се навиват спираловидно, като краищата им се застъпват, а острата част се притиска добре за да не се образува дупка. Цялата повърхност на тестото се намазва с леко разбит белтък. Фунийките се подреждат в тава върху хартия за печене.
Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 35 минути или докато придобият златист цвят на повърхността. След като се извадят от фурната се оставят в тавата да се охладят за няколко минути докато е възможно металните фунийки да се хваната с ръка и се освобождават от тях. Тестените фунийки се оставят да се охладят напълно преди да се напълнят.

ПРИГОТВЯНЕ НА ПЪЛНЕЖА:
Прясното мляко се изсипва в тенджера и към него се добавят остърганите семенца от ваниловата шушулка. Загрява се на умерен огън докато започне да завира.
Жълтъците се смесват със 150 грама от захарта и се разбиват с миксер докато се сгъстят и изсветлеят. Към тях се добавя брашното и се разбърква хубаво.
Когато млякото заври на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване се добавя към жълтъчната смес. Всичко се връща в тенджерата, която се слага на умерен към слаб огън. Сместа се разбърква непрекъснато с телена бъркалка за 5-6 минути или докато заври. Вари се 2-3 минути без да се прекъсва разбъркването. Оставя се да се охлади напълно като се разбърква от време на време.
Когато кремът се охлади, маслото и останалите 150 грама захар се разбиват на пухкав крем. Добавят се към млечния крем и се разбъркват до хомогенезиране. Ако се използва ванилова есенция, тя се добавя на този етап. Кремът се покрива със стреч фолио и се охлажда в хладилник за 4 часа.Охладеният крем се поставя в сладкарски пош с широк кръгъл накрайник. Може да се използва и найлонов плик, който се напълва с крема, а после едното връхче се отрязва с ножица. Охладените тестени фунийки се напълват с крем и се оставят по възможност подпрени вертикално за да не изтече кремът докато престояват. Оставят се да престоят за 24 часа преди консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар