петък, 10 април 2015 г.

Великденски зайчета с шафран


Необходими продукти за 10 кифлички:
2 яйца(единия жълтък е за намзване)
160мл прясно мляко
20г свежа мая
80мл общо разтопено масло+олио
130г захар
3 1/2ч.ч. брашно
1г шафран
щипка сол
стафиди

Приготвяне:

Млякото се загрява почти до кипване и в него се добавя шафрана.Оставя се да се охлади.
В тази смес,след като е охладена,се разтваря маята.
В кошничката на машина за хляб се изливат разбитото яйце и белтъка,млечната смес с маята,захарта,щипка сол,топлата мазнина и най-отгоре брашното. Трябва да се получи стегната топка. Пуска се на програма "тесто". 20мин.след като е замесила,машината се спира и се пуска отново програмата отначало да меси. Оставя се да работи до край,а тестото да утрои обема си.
Готовото втасало тесто се премесва отново и се разделя на 10части.От всяко късче тесто се отделя малко топченце за опашчица,едно по-голямо за главичка,а останалото тесто се оформя на дълъг (45-50см),тънък фитил с дебелината на кутре.Завива се на спирала.От парченцето за главичка също се оформя фитилче,но късичко и дебело.Приплесва се леко и с остър нож се прерязват ушичките.В застлана с хартия тава се сглобяват зайчетата,като се оставя разстояние помежду им. Поставят им се очички от стафидите.
Оставят се в топла фурна за 15-20мин.,намазват се с разбит с 1ч.л.мляко жълтък и се посипват по желание с малко захар.Пекат в загрята фурна на 160С с вентилатор или 180С без вентилатор 12- 15мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар