събота, 18 април 2015 г.

Клафути с физалис

Клафути е един от най-желаните френски десерти. Приготвя се, като наредени в някакъв съд плодове се заливат с течно тесто, подобно на това за палачинки. Вкусът на плодовете физалис  е сладко-кисел и се описва, като нещо между домат и ананас.

Клафути с физалис

Необходими продукти:

60 г масло
100 г физалис
3 яйца
60 г брашно
1 ч.л. ванилов екстракт
200 мл прясно мляко
100 мл течна животинска мазнина
100 г пудра захар
щипка сол

Приготвяне:
Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Разбийте яйцата със захарта до пухкавост. Добавете сметаната, млякото, солта и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре. Сипете брашното в голяма купа и направете кладенче в него. Сипете течната смес на струйка, като разбивате енергично. Накрая добавете разтопеното масло. Сместа трябва да е напълно гладка и да прилича на смес за палачинки.
 Обелете плодовете физалис и ги подредете в предварително намаслена дълбока керамична или стъклена форма /диаметър 24 см/. Залейте със сместа. Поръсете с малко пудра захар и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
Нарежете изстиналия сладкиш на парчета и поднесете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар