събота, 2 януари 2021 г.

Торта с медени блатове и бял шоколад

 

Необходими продукти:

за блатовете:
2 яйца
160г захар
80г мед
щипка сол
100г масло
1 ч.л. сода за хляб
400 г брашно

за крема:
200г бял шоколад
200мл сметана за разбиване
500 г маскарпоне

Различни сладки и плодове за декорация

Начин на приготвяне:

Тестото за блата приготвяме от предния ден. В малка тенджерка смесваме яйцата, захарта и меда и загряваме на котлона, като внимаваме да не заври. Добавяме маслото, и когато се разтопи слагаме содата. Оставяме да се охлади. Придавяме брашното, солта и ванилията, и замесваме тесто, което прибираме в хладилника.
Крема също подготвяме ден предварително. Загряваме сметаната, махаме от котлона, добавяме натрошения шоколад и бъркаме, докато се разтопи. И него прибираме в хладилника.
На другия ден, вадим тестото от хладилника, за да поомекне. Разделяме го на две, разточваме тънко- 4-5мм, и с помощта на шаблон изрязваме две елхички. За да е по-удобно правим това направо върху хартия за печене. Надупчваме блатовете с вилица и печем на 200 градуса, докато порозовее. Оставяме да се охлади. Правим същотот с втория блат.
Взимаме добре охладената сметана с шоколад и я разбиваме на пухкав крем. Постепенно добавяме маскарпонето.
Шприцоваме половината крем върху първия блат, слагаме втория отгоре и върху него останалия крем. Декорираме тортата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар