петък, 22 януари 2021 г.

Кростата с амарети и шоколадов крем

 

Необходими продукти:

за тестото:
280г брашно 
1 яйце 
140г масло, на стайна температура
110г захар
щипка бакпулвер
20г амарети

за крема:
2 яйца
130г захар
500 мл прясно мляко
60г царевично нишесте
30г млечен шоколад
30г черен шоколад
1 ванилия

Ще трябват още и 25-30 амарети, ликьор амарето и пудра захар

Начин на приготвяне:

За тестото първо смиламе амаретите с чопър. Смесваме брашното, маслото, яйцето, захарта и бакпулвера. Добавяме смлените амарети и замесваме меко тесто. Увиваме го в стреч фолио и го прибераме в хладилника за един час.
За крема загряваме млякото в тенджера заедно с ванилията. Отделно в купа разбиваме яйцата със захарта, след което към тях добавяме и нишестето. Бавно наливаме млякото към яйчната смес и връщаме на котлона, като готвим разбрквайки на слаб огън, докато сместа се сгъсти. Добавяме двата нарязани шоколада, разбъркваме, за да се разтопят, след това сваляме от огъня, покриваме с прозрачно фолио и оставяме да се охлади.
Взимаме 2/3 от тестото и го разточваме върху леко набрашнен плот, с дебелина 4-5 мм. Слагаме в набрашнена тава (24см диаметър),надупчваме с вилица, след което изсипваме крема и го заравняваме. Отгоре подреждаме леко напоените с ликьора амарети по цялата повърхност на крема. Покриваме с останалото тесто, като то е по-тънко разточено. Запечатваме добре краищата с пръсти, след което отстраняваме излишното тесто.
Печем на 170 ° C за около 30 минути, а след това още 10 минути само отдолу. Изваждаме сладкиша от фурната, оставяме да се охлади напълно и поръсваме с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар