неделя, 21 януари 2018 г.

Шафраново тирамису с кардамон и розова вода

Необходими продукти:

300 мл силен зелен чай
1 с.л. захар
4 с.л. ванилов ликьор
6 яйца
150 г захар
500 г маскарпоне
щипка шафран
1 с.л. розова вода
12-15 бр. бишкоти
1 ч.л. смян кардамон
шам фъстък за сервиране

Начин на приготвяне:

Първо приготвяме чая от няколко пакетчета, като вкусът трябва да е почти горчив. Към него добавяме 1 с.л. захар и 2 с.л. ликьор, и оставяме да се охлади.
След това приготвяме шафранова ессенция, като в хаванче, намачкваме шафрана с щипка захар и заливаме с 50 мл кипяща вода. Оставяме да се охлади.
Разделяме яйцата и разбиваме жълтъците със захарта, докато удвоят обема си и се образува кремообразна смес. На много ниска степен на миксера добавяме маскарпонето и 3-4 с.л. от шафрановата есенция, останалия ликьор и розовата вода.
В отделна купа разбиваме белтъците, докато образуват твърди врухчета, след което ги прибавяме към жълтъците и разбъркваме внимателно с лъжица. Ако е необходимо може да добавим още ликьор или шафранова есенция.
Топим всяка бишкота в зеления чай и подреждаме в тавичка с размери 28/20см. Върху тях разппределяме половината крем и поръсваме с кардамона. Редим втори ред бишкоти и разпределяме останалия крем. Отгоре поръсваме с натрошен шам фъстък. Прибираме в хладилника за поне 6 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар