вторник, 17 януари 2017 г.

Торта с аромат на ванилия и мента

Необходими продукти:

За блата:
225 г брашно
4 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
225 г захар
240 г масло
4 яйца
1 ч.л. ментова есенция

За крема:
500 мл мляко
3 яйца
3 с.л. брашно
1 с.л. нишесте
1 пакетче ванилова захар
150 г захар
150 г масло

За измазване:
крем от масло и пудра захар на вкус

За украса:
фондан


Начин на приготвяне:

    За блата смесваме брашното, бакпулвера и солта. В купа смесваме маслото и захарта. Добавяме яйцата, едно по едно и разбиваме добре. Прибавяме сухите съставки и разбъркваме добре, докато всичко се смеси. Сипваме и ментовата есенция. Изсипваме в тавичка и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна 20 мин. или до готовност. Оставяме да се охлади.
    За крема смесваме всичко в тенджера с изключение на маслото. Слагаме на котлона и сместа къкри, докато се сгъсти. Оставяме да се охлади. Разбиваме маслото и поетапно добавяме към крема. Разбъркваме до хомогенна смес. 
    От блата изрязваме 5 кръга с диаметър на бутилка. Леко отрязваме от едната страна, за да може да се застопори. Слепваме кръговете с крема, измазваме със сместа от масло и пудра захар, и прибираме в хладилника. 
    Опаковаме бутилка от вино със стреч фолио и поръсваме с нишесте. Разточваме фондана и "обличаме" бутилката наполовина с него. Оставяме в хладилника да стегне. След това го отлепваме и поставяме върху тортата. Декорираме по избор.




Няма коментари:

Публикуване на коментар