четвъртък, 29 декември 2016 г.

Джинджифилова коледна торта

Необходими продукти:

за блатовете:
150 мл прясно мляко
3 с. л. мед
225 мл олио
375 гр  брашно
3 ч. л. бакпулвер
1½ ч.л. сода бикарбонат
375 гр светлокафява пудра захар
1½ ч.л. канела
1½ ч.л. джинджифил 
2 ч.л. подправка за меденки
300 мл мътеница (или гъст айрян)
3 големи яйца
3 с. л. тъмен ром 
1½ ч.л. екстракт ванилия

за крема:
250 гр меко масло
500 гр пудра захар
300 гр крема сирене
2 ч.л. екстракт ванилия 
150 гр смляни бисквити с вкус карамел 
по желание фондан за украса

Начин на приготвяне:

Смесваме млякото и меда в тенджера и оставяме да къкри леко, като разбъркваме, докато се смесят добре, и оставяме да се охлади. 
Смесваме брашното, бакпулвера, содата, захарта и подправките в голяма купа. Добавяме 1/2 чаена лъжичка сол.
В друга купа смесваме олиото, мътеницата, яйцата, рома и ванилията. Добавяме сместа от мляко и мед, и разбъркваме добре. Изсипаме мокрите съставки в сухите, и смесваме добре до  гладко тесто. Разделяме на три части и печем в застлани с хартия форми, с d=20см, в предварително загрята на 180 градуса фурна, в продължение на 25-30 минути, или до готовност. Охлаждаме блатовете в тавите за 10 минути, след това ги вадим върху решетка, махаме хартията и оставяме да се охладят напълно. 
За крема, смесваме маслото и половината пудра захар и разбиваме добре с миксер до пухкав крем. От тази смес отделяме малко количество за измазване на тортата. Добавяме останалата пудра захар, крема сиренето, екстракта от ванилия и натрошените бисквити. Разбъркваме добре и разделяме на две.
Сглобяваме тортата, като между блатовете разпределяме крема. Измазваме тортата с маслената смес и прибиране в хладилника за поне 30 мин. 
Украсяваме по избор - в случая с фондан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар