Необходими продукти:
1 ч.ч. олио
170г кисело мляко
1 с. л. лимонов сок
3 яйца
2 ч.ч. захар
3 ч.ч. бяло или пълнозърнесто брашно
1 ч. л. сода за хляб
1/4 ч.л. бакпулвер
2 ч. л. лимонова кора
1 ч. л. сол
2 ч.ч. настъргани тиквички
1 ч. л. екстракт от ванилия
За лимонената глазура:
1 ч.ч. пудра захар
1-2 супени лъжици лимон
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесваме олиото, киселото мляко, лимоновия сок и захарта. Разбъркваме с миксер и добавяме яйцата, едно по едно, като разбиваме добре след всяко.
В отделна купа пресяваме брашно заедно с бакпулвера, содата за хляб и солта. Добавяме лимоновата кора и разбъркваме.
Добавяме сухите съставки към мокрите и разбъркваме за кратко.
Прибавяме тиквичките и екстракта от ванилия, след което разбъркваме с лъжица или шпатула.
Готовата смес изсипваме в правоъгълна форма за кекс, застлана с хартия за печене, и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 55-60 минути или докато дървено шишче излезе чисто.
Оставяме да изстине поне 10-20 минути, преди да извадим от тавата и да поставим върху решетка за охлаждане.
За глазурата смесваме лимоновия сок и пудрата захар, и разбъркваме добре. Заливаме кекса с получената глазура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар