Необходими продукти:
2 ½ ч брашно
2 ½ ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол
¾ ч. масло, меко
1 ¾ ч. захар
2 ч. л. смлян пресен кардамон (около 30 шушулки)
½ ч. л. екстракт от ванилия
няколко капки екстракт от бадеми
3 яйца, на стайна температура
¾ ч.ч. прясно мляко, на стайна температура
½ ч.ч. заквасена сметана, на стайна температура
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното, заедно с бакпулвера и солта.
В голяма купа разбиваме маслото до кремообразна консистенция. Бавно добавяме захарта и разбиваме за 2 минути. Добавяме яйцата едно по едно, като разбиваме добре след всяко добавяне и след това разбиваме още 2 минути. Прибавяме кардамона, ванилията и екстракта от бадем.
Започвайки и завършвайки със сухите съставки, ги добавяме на 3 части, редувайки с млякото и заквасената сметана на 2 части.
Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма, разпределяйки равномерно.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45-50 минути или докато клечката за зъби излезе чиста.
Оставяме да изстине 5-10 минути и внимателно обръщаме върху решетка. След като изстине напълно поръсваме с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар