понеделник, 18 април 2022 г.

Крем супа от печени ябълки и моркови

 
Необходими продукти:

450г моркови, обелени и нарязани
3 кисели ябълки, обелени и нарязани
1 глава лук, нарязана на кубчета
4 скилидки чесън, смлени
2 стръка прясна мащерка
2 с. л. зехтин
3 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон
1/4 ч.ч. готвярска сметана (по избор)
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В тава застлана с хартия за печене подреждаме морковите и ябълките, поръсваме ги с 1 супена лъжица зехтин и овкусяваме с щипка сол и черен пипер. По желание може да поръсим отгоре и с мащерка. Печем зеленчуците в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
Загряваме останалия зехтин (1 с.л.) на среден огън в голяма тенджера. Добавяме лука и чесъна, и запържваме за 3-4 минути, докато омекнат. Прибавяме изпечените зеленчуци, залеваме с бульона и разбъркваме. След като заври, намаляме котлона и готвим за около 15 минути.
Когато супата е готова, махаме от котлона и пасираме с пасатор или блендер до гладкост.
Добавяме сметаната (по избор), разбъркваме, за да се смеси всичко добре и ако е необходимо добавяме още сол и черен пипер на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар