сряда, 6 април 2022 г.

Пиле с картофи във френски стил

 Необходими продукти:

20 г масло
2 с. л.  брашно
2 с. л. мляко
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1 голяма щипка лук на прах
1 голяма щипка чесън на прах
1 голяма щипка сушена мащерка
1 голяма щипка сол

2 ч. л. зехтин
4 парчета пиле
2 скилидки чесън, смачкани
1 глава лук, нарязана
1 ч.ч. бяло вино 
1 ч.ч. пилешки бульон
1/4 ч.ч. дижонска горчица
2 ч. л. захар
3 моркова, нарязани на пръчки
500 г картофи, нарязани на едро
2 стръка пресен розмарин 
2 стръка прясна мащерка

Начин на приготвяне:

Първо правим подготовка за соса. Разтапяме маслото на среден огън и добавяме брашно. Разбъркваме, така че да стане на паста. Готвим за минута, след което бавно наливаме  мляко бъrкайки, докато стане гладка и гъста смес. Постепенно наливаме бульона, добавяме лука на прах, чесъна на прах, мащерката и солта, и бъркаме около 2-3 минути, докато сместа стане гладка. Махаме от котлона и остаяме настрана.

Междувременно загряваме зехтина в голяма тенджера. Добавяме пилешкото месо с кожата надолу (ако има кожа). Готвим за 3 минути или докато кожата стане светло златиста. Обръщаме и готвим за още 2 минути, и изваждаме месото в чиния.

В същата тенджера добавяме чесъна и лука. Готвим за около 2 минути. Добавяме виното и оставяме да къкри, като разбъркваме за 3-4 минути. Прибавяме сместа, която бяхме приготвили по-рано, ½ чаша вода, бульона, горчицата и захарта. Разбъркваме, за да се разтвори горчицата. Добавяме морковите, картофите, розмарина и мащерката, и разбъркваме.

Връщаме пилешкото в тенджерата, покриваме с капак или алуминиево фолио и слагаме в предварително загрята  на 200 градуса фурната. Печем 30 минути, след което махаме фолиото и печем още 20 минути или докато пилето се сготви. Ако използваме бяло месо, времето за готвене трябва да се намали. Сервираме ястието поръсено с допълнително мащерка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар