петък, 18 февруари 2022 г.

Свински медальони със сос Cafe de Paris

 

Необходими продукти:

1 свинско бонфиле (около 600г)
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 с.л. масло

за соса:
100г масло на кубчета
1 малка глава лук, много ситно нарязана
1 смляна скилидка чесън
3 аншоа в олио, ситно нарязани
1/2 ч. л. къри на прах
1/4 ч. л. лют червен пипер
1 с. л. горчица 
1/4 ч. л. сол
1 с. л. каперси
2 с. л. див лук, ситно нарязан
2 с. л. естрагон, ситно нарязан
1 с. л. магданоз, ситно нарязан 
2 с. л. листа от прясна мащерка 
1 ч.ч. готварска сметана 
2 ч. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Измиваме бон филето, подсушаваме го и отстраняваме излишната мазнина и жили. Нарязваме го на медальони с дебелина 3-4см и леко натискаме с дланта. Подправяме със сол и черен пипер. Загряваме маслото в тиган и готвим медальоните 3-4 минути от всяка страна или до златисто.
За соса слагаме маслото, лука, чесъна, аншоата, кърито на прах, лютия червен пипер, горчицата и солта в малка тенджера. Готвим на умерен огън за около 6 минути, докато лукът омекне и маслото придобие златист цвят.
Добавяме каперсите и билките, след което готвим още една минута. Прибавяме сметаната и лимоновия сок, и загряваме няколко минути, докато се затопли. Не трябва да прекаляваме с бъркането, защото сосът не трябва да е еднороден. Прибавяме месото в соса и готвим, докато стане твърдо на допир - 2-4 минути. Сервираме медальоните поляти със соса и гарнитура по избор.
Време за приготвяне: 20мин
Време за готвене: 10 мин
Брой порции: 4

Няма коментари:

Публикуване на коментар