неделя, 27 февруари 2022 г.

Традиционен гръцки пай с пилешко Котопита

 

Необходими продукти:

1 л вода
1 пакет фини кори за баница
половин пиле (около 800гр)
2 с.л. зехтин
200гр готварска сметана
150гр твърдо сирене Кефалотири
50гр масло за плънката + 20гр 
2 глави лук
1 морков
1 скилидка чесън
1 1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. индийско орехче
1 яйце
2 с.л. вода


Начин на приготвяне:

Измиваме пилето и заедно с моркова, едната глава лук и една чаена лъжичка сол ги слагаме в тенджера. Заливаме с 1л вода и  варим, докато пилето омекне - приблизително 40-50 минути.
Когато е готово го изваждаме и прецеждаме бульона. Нарязваме пилето на малки парченца и го оставяме настрана.
Загряваме зехтина в тиган и задушаваме нарязаните на кубчета лук и чесън. Когато лукът омекне, намаляме котлона и добавяме парчетата пиле, заедно с половин чаена лъжичка сол, черен пипер и четвърт чаена лъжичка индийско орехче.
Запържваме леко за около 5 минути. Прехвърляме сместа в купа и добавяме настърганото твърдо сирене, сметаната и разтопеното масло(50г). Разбъркваме добре.
В намазнена кръгла тава слагаме две кори, като краищата остават отвън. 
Слагаме 2-3 супени лъжици от пълнежа с пилешко и покриваме с нова кора. Редуваме пилешки пълнеж с кора. Когато пълнежът свърши, завиваме останалите краища от първата кора навътре. Отгоре поставяме последна кора и я подпъхваме по краищата.

Намазваме пая с разбитото яйце с малко вода, и отгоре слагаме масло, нарязано на кубчета (20г)
Печем Котопитата на 180 градуса за 45 минути.
Когато е готов пая го изваждаме от фурната и докато е горещ го заливаме с 2 черпака пилешки бульон. Оставяме за 15 минути и сервираме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар