сряда, 16 февруари 2022 г.

Домашни донъти в еър фрайер

 Необходими продукти:

1 ч.ч. прясно мляко, хладко
1 пакетче суха мая
1/4 ч.ч. + 1 ч.л  захар
1/2 ч. л. сол
1 яйце
1/4 ч.ч.  масло, разтопено
3 ч.ч. универсално брашно
маслен спрей за готвене

за захарна поръска:
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
масло, разтопено

Начин на приготвяне:

В купата на миксера, на който сме сложили куката за тесто, разбъркваме внимателно хладкото мляко, 1 ч. л. захар и маята. Оставяме да престои 10 минути, докато маята шупне.
Към млечната смес добавяме захарта, солта, яйцето, разтопеното масло и 2 чаши брашно. Пускаме робота на ниска скорост, докато се смеси всичко, след което при работещ миксер добавяме бавно останалата чаша брашно. Когато сместа поеме брашното, увеличеаваме скоростта до средно-ниска и месим 5 минути, докато тестото стане еластично и гладко.
Поставяме тестото в намазнена купа и го покриваме със стреч фолио. Оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си - около 90 минути
Изсипваме тестото върху набрашнена повърхност и внимателно го разточваме до дебелина около 1,5см. Изрязваме кръгли понички с диаметър около 7-8см, а в центъра изрязваме по-малки дупки. Това може да стане с резец или чаша.
Прехвърляме поничките върху леко набрашнена пергаментова хартия и леко ги покриваме с намазнено стреч фолио. Оставяме поничките да втасат, докато удвоят обема си, около 30 минути. Предварително загряваме еър фрайера до 180 градуса.
Напръскваме кошницата с маслен спрей, внимателно прехвърляме поничките в кошницата на един слой. Напръскваме и поничките с маслен спрей, и готвим на 180 градуса до златисто кафяво, около 4 минути. Повтаряме с останалите понички и дупки.
За захарната поръска смесваме захарта с канелата, и разбъркваме. Намазваме донъта с разтопено масло и овалваме в захарта.
Време за приготвяне: 120 минути
Време за готвене: 4 минути
Брой порции: 20бр

Няма коментари:

Публикуване на коментар