неделя, 27 август 2017 г.

Сладкиш с праскови и смлени бадеми


Необходими продукти:

5 не много големи праскови
1 голямо яйце
2/3 ч.ч. кафява захар плюс 1 с.л. за поръсване
½ ч.ч. + 2 ч.л. (130 мл.), необработено кокосово масло,  разтопено
1 ч.л. ванилов екстракт
2/3 ч.ч.смлени бадеми
¾ ч.ч. айрян
1 и 2/3 ч.ч.(250г) брашно
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб

За глазурата:
1 с. л. масло
2 с. л. прясно мляко
3 с.л. кафява захар
3 - 6 л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Нарязваме две от прасковите на резени и ги оставяме на страна. Другите три нарязваме на малки парченца.
Смесваме яйцето и захарта в голяма купа. Добавяме маслото (не трябва да е горещо) и разбъркваме. Прибавяме  ванилията, смлените бадеми и айряна, и разбъркваме отново. Накрая сипваме брашното, бакпулвера и содата за хляб. Смесваме всичко добре, и разбъкваме във сместа нарязаните на малки парченца праскови. Изсипваме тестото в правоъгълна тавичка 32х12 см, застлана с хартия за печене.
Подреждаме останалите парчетата праскова върху тестото и поръсваме с 1 с.л. кафява захар отгоре. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50-60 минути (докато клечката за зъби излезе чиста). Когато е изпечен, изваждаме от фурната и оставяме да се охлади  за 10 минути, след това вадим от формата  и оставяме да се охлади напълно.
За глазурата слагаме маслото и млякото в купичка и загряваме за няколко секунди, докато стане горещо. Сипваме кафявата захар и бъркаме,  докато се разтвори. Добавяме пудрата захар до желаната консистенция. Поливаме сладкиша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар