Необходими продукти:
За пилето Балти:
3 см корен джинджифил6 скилидки чесън
2 домата, нарязани ка кубчета
1½ ч.л. гарам масала
1½ ч. л. кимион
1 с. л.кориандър
1 ч.л. куркума
1 ч.л. чили на прах
1 с.л. кисело мляко
сол на вкус
2 с. л. олио
1 ч. л. кафява едрозърнеста горчица
1 дафинов лист
1 глава лук, нарязана на ситно
6-10 цели зелени люти чушки (може да се намалят според вкуса)
500 грама пилешко филе или обезкостено месо от бутче, нарязано на хапки
черен пипер
1 с. л. лимонов сок
За хляб Наан:
1 ч.л. суха мая1 ч.л. захар
200 гр брашно
1 ч. л. черен кимион (калонджи)
¼ ч.л. сол
½ ч.л. бакпулвер
1 с.л. олио
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. прясно мляко
малко масло или ГХИ
Пасираме доматите на паста и разбъркваме с кимиона, кориандъра, гарам масалата, куркумата, чилито на прах, киселото мляко и солта. Загряваме олиото в тенджера и добавяме горчицата. След като се позапържи, добавяме дафиновия лист и нарязанания лук.
Разбъркваме и готвим на средна температура. След като лукът омекне добавяме настърганите джинджифил и чесън, заедно със зелените люти чушки и готвим около 20 минути, докато лукът се сготви добре. Ако загаря може да налеем малко вода.
Сипваме доматената смес и готвим докато се посгъсти и се получи масала паста, като разбъркваме от време на време.
Добавяме пилето и разбъркваме добре в масала пастата.
Намаляме топлината и покриваме с капак. Готвим около 20 минути, като разбъркваме.
Може да направим консистенцията на соса според предпочитанията, като добавим вода, за да разредим.
След като ястието е готово, добавяме малко черен пипер и лимоновие сок, и разбъркваме.
Междувременно, смесваме брашното, черния кимион, солта и бакпулвера.
Когато маята шупне я добавяме към брашното, заедно с олиото, киселото и прясно мляко.
Омесваме меко тесто, покриваме го и оставяме на топло да втаса за поне 1 час.
Разделяме на четири топки. Взимаме една топка тесто и оформяме питка с дебелина около 0,5 см.Загряваме малко масло в тиган и запичаме питките за около минута от всяка страна, след което довършваме във фурна за 2-5 минути.
Начин на приготвяне:
Пиле Балти:
Настъргваме ситно джинджифила и чесъна и оставяме настрани.Пасираме доматите на паста и разбъркваме с кимиона, кориандъра, гарам масалата, куркумата, чилито на прах, киселото мляко и солта. Загряваме олиото в тенджера и добавяме горчицата. След като се позапържи, добавяме дафиновия лист и нарязанания лук.
Разбъркваме и готвим на средна температура. След като лукът омекне добавяме настърганите джинджифил и чесън, заедно със зелените люти чушки и готвим около 20 минути, докато лукът се сготви добре. Ако загаря може да налеем малко вода.
Сипваме доматената смес и готвим докато се посгъсти и се получи масала паста, като разбъркваме от време на време.
Добавяме пилето и разбъркваме добре в масала пастата.
Намаляме топлината и покриваме с капак. Готвим около 20 минути, като разбъркваме.
Може да направим консистенцията на соса според предпочитанията, като добавим вода, за да разредим.
След като ястието е готово, добавяме малко черен пипер и лимоновие сок, и разбъркваме.
Хляб Наан:
В купа смесваме маята и захарта с една супена лъжица топла вода, за да се активира. Оставяме за 5 минути на топло място да шупне.Междувременно, смесваме брашното, черния кимион, солта и бакпулвера.
Когато маята шупне я добавяме към брашното, заедно с олиото, киселото и прясно мляко.
Омесваме меко тесто, покриваме го и оставяме на топло да втаса за поне 1 час.
Разделяме на четири топки. Взимаме една топка тесто и оформяме питка с дебелина около 0,5 см.Загряваме малко масло в тиган и запичаме питките за около минута от всяка страна, след което довършваме във фурна за 2-5 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар