вторник, 21 май 2019 г.

Сладкиш Мокачино

Необходими продукти:

за какаовия блат:
370г брашно
30г какао на прах
8г бакпулвер
200г меко масло
200г захар
75г яйца
щипка сол
1 ванилия

за яйчния крем:
340г прясно мляко
80г жълтъци
60г захар
20г царевично нишесте
10г оризово брашно
1 ванилия

допълнително за крема:
150 г нарязан тъмен шоколад
110 мл течна сметана
30г разтворимо кафе

за белия ганаш:
200г нарязан бял шоколад
135мл течна сметана

Начин на приготвяне:

За какаовия блат пресяваме заедно брашното, какаото и бакпулвера, и ги оставяме настрана. Слагаме маслото в купа, добавяме захарта и ванилията, и разбъркваме. Прибавяме леко разбити яйца, пресятите сухи съставки, солта и омесваме всичко добре. Покриваме и оставяме да се охлади.
За яйчния крем сипваме млякото в голяма тенджера и оставяме да заври. Разбиваме жълтъците със захар и ванилията, добавяме оризовото брашно и нишестето, и разбъркваме. Към тази смес наливаме кипящото мляко при непрекъснато бъркане. Връщаме сместа отново в тенджерата и готвим на слаб огън, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркаме. Когато крема е готов, махаме от котлона и покриваме със стреч фолио, за да не се образува коричка. Оставеяме да изстине напълно, и прибираме в хладилника.
Слагаме течната сметана да заври, махаме от котлона, добавяме кафето и тъмния шоколад. Покриваме и след 5 минути разбъркваме, докато се разтопи шоколада. Смесваме с яйчния крем.
Разпределяме тестото във форма с диаметър 26см, като правим борд по стените. Надупчваме основата с вилица и изсипваме вътре крема. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна за 40-50 минути. Оставяме да се охлади напълно. 
За да завършим сладкиша приготвяме белия ганаш. Загряваме сметаната, махаме от котлона, прибавяме белия шоколад, покриваме за 5 минути и разбъркваме. Изчакваме малко да изстине и изливаме върху вече охладения тъмен крем. Декорираме по избор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар