неделя, 17 март 2019 г.

Лазаня с пилешко

 

Необходими продукти:

за пилешкия сос:
2 с.л. зехтин
1 голяма глава лук
2 моркова, ситно нарязани
2 скилидки чесън, смлени или ситно нарязано
500 г пилешко филе
800г доматено пюре
50г  доматена паста
3 ч.л. захар
1 ч.л. риган
1 с. л. сух босилек
200 мл бяло вино
сол и черен пипер на вкус

за сос бешамел:
60 г масло
40 г брашно
560 мл прясно мляко
1/2 ч.л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

за отгоре:
100 г настърган кашкавал или пармезан

Начин на приготвяне:

За пилешкия сос загряваме зехтина и готвим в него лука, чесъна и морковите, докато омекнат, като се разбъркват непрекъснато.
Смиламе пилешкото в чопър и го добавяме в тигана. Когато промени цвета си добавяме доматено пюре, доматената паста, виното, захарта, ригана, босилека, солта и черния пипер. Покриваме и оставяме да къкри за около 30 минути, докато се сгъсти.
За соса Бешамел в тенджерка, разтапяме маслото. Добавяме брашното и разбъркваме, докато стане гладка смес, за около 1 минута. Махаме от огъня и постепенно разбъркваме млякото, докато сместа стане гладка. Връщаме на котлона и бъркаме непрекъснато, докато сосът заври и започне да се сгъстява. Добавяме индийското орехче, сол и черен пипер.
Намазваме с мазнина тавичка с размери 20х30см. На дъното слагаме слой пилешки сос (около 1/3 от соса). Сипваме тънък слой Бешамел (около 1/2 чаша сос). Отгоре слагаме  слой кори за лазаня (пресни) и натискаме леко. Повтаряме процедурата, като разпределяме половината от останалия пилешки сос върху корите. Сипваме 1/2 чаша сос Бешамел отгоре и  нов слой кори, като натискаме леко. Разпределяме останалия пилешки сос, още 1/2 чаша Бешамел и последния слой кори. Отгоре сипваме останалия сос от Бешамел и поръсваме с настъргания кашкавал. Покриваме с алуминиево фолио, като внимаваме да не докосва повърхността.
Печем за около 25 минути на 180 градуса, покрита с фолио, и още 25 минути без.  
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар