петък, 10 ноември 2017 г.

Индивидуално Уелингтън

Необходими продукти:

около 700 г бутертесто

за гъбите:
2-3  големи гъби, без пънчета
6 ч.л. зехтин
2 скилидки чесън, накълцани
1/2 ч. л. пресни листа от мащерка, нарязани
1/2 ч. л. грубо нарязан свеж розмарин
сол и черен пипер на вкус

за лука:
4 ч.л. масло
3 средени глави лук, тънко нарязани
1/2 чаша бяло вино
сол и черен пипер на вкус

за слоя със синьо сирене и спанак:
около 200 г замразен спанак
2 ч.л. масло
170 г синьо сирене

за месото:
6 порции телешко бонфиле, алтернативно - свинско (в случая е направено с телешки медальони, но не е удачно)
сол и черен пипер на вкус
около 3/4 чаша зехтин

допълнително:
2 яйца, смесени с 1 ч.л. вода за намазване

Начин на приготвяне:

От бутертестото изрязваме 6 кръга с диаметър около 25см и ги прибираме в хладилника. От остатъците изрязваме декорация.
В купа смесваме зехтина, чесъна, мащерката, розмарина и прибавяме нарязаните гъби. Оставяме в хладилник за около 2 часа. Овкусяваме ги със сол и черен пипер, и готвим за около 5 минути в загрят тиган. Когато са готови ги вадим върху кухненска хартия.
Разтапяме маслото в тиган, добавяме лука и готвим на средна температура докато омекне. Добавяме виното и когато се изпари овкусяваме със сол и черен пипер. Изваждаме и оставяме да си охлади.
Задушаваме спанака в маслото и изцеждаме добре от водата. Сиренето разделяме на 6 порции.
Подпряваме всяко парче месо със сол и черен пипер. Загряваме зехтина и го запечатваме от двете страни за по 2 минути. 
Взимаме един кръг бутертесто. Изрязваме ъгълчетата така, че да се получи кръст, като посредата остане квадрат с размери приблизително 10/10см. В центъра слагаме първо спанак, после сирене, лук, месото, гъби и отново спанак. Завиваме краищата така, че да се получи пакетче.
Повтаряме тази процедура със всички 6 порции. Декорираме с изрезките и намазваме с разбитото яйце. Подреждаме в тава застлана с хартия запечене. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, след това намаляме на 170 и готвим за още около 30 минути - месото трябва да достигне температура от 45 градуса. Ако се прави със свинско времето трябва да се намали. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар