петък, 30 юни 2017 г.

Сиропиран кекс с шафран и портокал

Необходими продукти:

100 г сурови лешници - смлени
50 г грис
175 грама кафява захар
1/2 ч.л. бакпулвер
2  портокала
4 яйца
200 мл зехтин
 щипка шафран
85 г пудра захар

Начин на приготвяне:

Слагаме смлените лешници в тиган и запичаме на средна температира до златист цвят, като често разбъркваме. Оставяме да се охладят, след което смесваме с гриса, кафявата захар и бакпулвера. Настъргваме кората на единия портокал и я смесваме с яйцата и зехтина. Разбиваме добре и смесваме със сухите съставки. Изсипваме сместа в намаслена форма за кекс и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути.
Докато се пече, настъргваме кората на другия портокал. Изцеждаме сока от двата портокала, слагаме в тенджерка и смесваме с коричките, шафрана и пудрата захар. Щом сместа кипне, маналяваме котлона и оставяме за 5 минути.
Когато кексът е готов, оставяме да се охлади леко, обръщаме го в чиния и заливаме със сиропа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар