сряда, 31 август 2016 г.

Руло тирамису

Необходими продукти:

За блата:
½ ч.ч. брашно
5 разделени яйца на стайна температура
1 ванилия
½ ч.ч. захар, и 2 с. л. за белтъците
¼ ч. л. сол
4 с. л. разтопено масло
2 с.л. пудра захар за поръсване на блата след изпичане

За сиропа:
1 ч. ч.сварено еспресо
2 с. л. кафява захар
2 с. л. ром

За крема:
250 грама Маскарпоне
3 с. л. пудра захар
1 с. л. ром
150 мл охладена сметана за разбиване (подсладена)
натурално какао за поръсване


Начин на приготвяне:

В купа, с помощта на миксер, разбиваме жълтъците, ванилията, и ½ чаша захар на висока скорост докато сместа стане бледо жълта и увеличи обема си.
Прибавяме половината от брашното и разбъркваме внимателно с шпатула.
Прибавяме останалото брашно и отново разбъркваме внимателно, докато всичко се смеси добре.
В друга купа, разбиваме белтъците със солта на средна скорост, докато получим мек белтъчен крем. Прибавяме на два пъти 2 супени лъжици захар и продължаваме да разбиваме, докато белтъците се стегнат и станат с твърди връхчета.
Прибавяме  ¼ от белтъците в другата смес от жълтъци и брашно. Разбъркваме внимателно със силиконова шпатула, докато се смесят. След това прибавяме и останалите белтъци, и добре разбъркваме до еднородна смес.
Към разтопеното масло прибавяме малко от готовото тесто. Разбъркваме, докато се смесят добре и връщаме маслената смес обратно в тестото като разбъркваме добре.
Разпределяме тестото равномерно в застлана с хартия за печене тава.
Печем блата 10-12 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Когато извадим  блата от фурната го пбръщаме върху леко навлажнена кърпа и поръсваме с малко пудра захар. Махаме хартията за печене и с помощта на кърпата, навиваме блата на руло и го оставяме да изстине напълно.

За сиропа смесваме свареното еспресото и захарта в малка тенджера и оставяме да заври. Варим, докато захарта се разтвори и течността се редуцира до ½ чаена чаша.
Махаме от огъня и оставяме да се охлади до стайна температура. След това прибавете рома.

За крема смесваме маскарпонето с пудрата захар и рома. Отделно разбъркваме сметаната с миксер до средно твърд крем. Прибавяме сметаната на няколко пъти към маскарпонето, като разбъркваме внимателно със силиконова шпатула.

Развиваме  охладения блат и го напояваме с еспресо сиропа. Разпределяме крема равномерно върху блата, като оставяме по два сантиметра от всички страни. Навиваме блата от дългата страна на стегнато руло и оставяме в хладилника за минимум 2 часа
Преди сервиране, поръсваме с какао.

Няма коментари:

Публикуване на коментар