вторник, 23 август 2016 г.

Терияки кюфтенца с жасминов ориз

Необходими продукти:

500 гр свинска кайма
1 яйце 
1/2 ч.ч. галета
1 скилидка чесън
1/2 ч,л, соев сос
5 см преден джинджифил
2 стръка зелен лук
черен пипер на вкус

1 ч.ч жасминов ориз

За сос Терияки:
1/2 ч.ч. соев сос
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. вода
1/2 с.л. олио
1 с.л. оризов оцет
4 см пресен джинджифил
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. сусамово семе

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 220 градуса. Поставяме каймата в купа. Обелваме джинджифила и го настъргваме. Добавяме го заедно с чесъна и нарязания зелен лук към каъмата. Също така добавяме яйцето, галетата, соевия сос и черения пипер. Омесваме всичко добре.
Покриваме тавата с хартия за печене . Оформяме малки кюфтенца (около една супена лъжица). Подреждаме кюфтенцата в тавата и печем до златисто.
Докато кюфтенцата са във фурната приготвяме ориза спорен указанията на опаковката.
За соса в тенджера смесваме соевия сос, водата, кафявата захар, оризовия оцет, и олиото. Обелваме и настъргваме джинджифила и го вобавяме. Загряваме на слаб оган, докато кафявата захар се разтопи (само за няколко минути).
Разтваряме царевичното нишесте в достатъчно вода и го изсипваме в соса. Увеличаваме котлона до средна температура, разбъркваме и варим, докато се сгъсти. След като се сгъсти, добавяме сусама.
Прибавяме готовите кюфтенца към соса. Разбъркваме добре. Сервиваме в купа с ориз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар