петък, 20 май 2016 г.

Кюфтенца по шведски с картофени рьощи


Необходими прокукти:

За кюфтенцата:
500 гр кайма смес
1/4 ч.ч. галета
1/2 глава лук
1бр. яйце
1.с.л. масло
50 мл прясно мляко
1 ч.л. горчица
1/4 ч.л индийско орехче
1/2 ч.л.черен пипер
щипка лют червен пипер
1/4 ч.л.бахар
1/4 ч.л.сол
олио за пърженето

За соса:
3.с.л. масло
1/2 ч.ч. готварска сметана
1 кубче телешки бульон
4 с.л. брашно
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сос "Уорчестър"
сол и черен пипер (на вкус)

За картофените рьощи:
1 кг картофи
1 яйце
черен пипер и сол
олио за пърженето

Начин на приготвяне:

1.Нарязваме лука на дребно и го запържваме на средна температура в маслото. Прибавяме солта и разбъркваме. Смесваме галетата, млякото, яйцето и лука. Добавяме каймата и подправките и омесваме добре. Оставяме я покрита да поеме подправките за около час. След това оформяме малки кюфтенца, които изпържваме в добре загрято олио.
2.За соса първо запържваме брашното в маслото. След това, при непрекъснато бъркане, постепено добавяме бульона, разтворен в 3 ч.ч вода. Добавяме солта, черния пипер, захарта и соса "Уорчестър". Накрая добавяме и сметаната и разбъркваме добре. Добавяме кюфтенцата и оставяме десетина минути да покъкри.
3.За картофените рьощи настъргваме картофите, добавяме подправките и яйцето. Оформяме много тънки картофени кюфтета и пържим до златисто в добре загрятото олио.
Ястието може да се гарнира със сладко от боровинки.







Няма коментари:

Публикуване на коментар