петък, 17 юни 2022 г.

Торта с варен крем Патисери и малини

 

Необходими продукти:

За блата:
6 яйца (размер М), на стайна температура
200 гр. захар
120 гр. брашно
120 гр. царевично нишесте
2 с.л. вода

За крем Патисери:
500 мл мляко
5 жълтъка
80 гр.захар
50 гр. царевично нишесте
30 мл лимонов сок
200 гр. бита сметана

За сиропа за напояване:
около 125 мл вода
сок от ½ лимон

За слоя с малини:
300 гр. малини, замразени
30 гр. царевично нишесте
2 с. л. захар

За шоколадовия маслен крем:
100 гр. масло
80 гр. бял шоколад

За украсата:
около 150г бял шоколад


Начин на приготвяне:

Изсипваме малините в купа и ги оставяме да се размразят.
През това време приготвяме крема Патисери. Слагаме млякото в тенджера и го оставяме да заври. След това махаме от котлона и оставяме настрана.
Разбиваме жълтъците със захарта до кремообразна смес. Без да спираме бъркането, добавяме нишестето. Наливаме бавно горещото мляко в яйчената смес, като разбъркваме с бъркалка. Жълтъците трябва бавно да свикнат с топлината. 
Получената смес слагамев тенджера и готвим на среден огън при непрекъснато бъркане, докато се образува гъст пудинг. Махаме от котлона, и разбърквайки с бъркалка добавяме лимоновия сок. Веднага покриваме повърхността на пудинга със стреч фолио, за да не се образува коричка. Оставяме да изстине и след това поставяме в хладилника за няколко часа или за една нощ.
Междувременно приготвяме блатовете. Смесваме брашното с царевично нишесте в купа.
Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на твърд сняг, след което продължавайки да разбиваме бавно, добавяме захарта. Постепенно разбъркваме и жълтъците.
Следва бавно да добавим брашнената смес и водата.
Застиламе дъното на форма за торта с диаметър 26 см с хартия за печене. Изсипваме тестото, заглаждаме и печем веднага в средата на предварително загрята фурна на 180 градуса (горен и долен реотан), за около 30 минути до златисто.
Изваждаме пандишпановия блат от фурната и го обръщаме върху покрита с хартия за печене работна повърхност (за да остане равна повърхността). Оставаме да изстине напълно, след което, разрязваме на 3 равни части.
За сиропа смесваме заедно съставките.
За малиновия слой отделяме сока от размразените малини и разбъркваме с царевичното нишесте и захарта до гладкост. Слагаме малините да заврят. Добавяме сместа от сока, оставяме да заври и готвим около 1 минута,разбърквайки. Слагаме първия блат върху поставка за торта и го навлажняваме с ⅓ от сиропа с лимон. След това намзваме с леко изстиналата малинова смес и прибираме в хладилника за кратко.
Разбиваме сметаната до твърди връхчета. Изваждаме варения крем от хладилника и разбъркваме със сметаната. Разпределяме ⅓ от крема върху малиновия слой. Поставяме втория блат отгоре и поръсваме с 1/2 от останалия сироп. Намазваме с 1/2 от останалия крем. След това слагаме отгоре последния блат, поръсваме с останалия сироп и намазваме с останалия крем.
Слагаме тортата в хладилника за няколко часа.
Междувременно приготвяме украсата от бял шоколад, като го разтопим и с чаена лъжичка оформим лентичките върху хартия за печене. След това ги слагаме в хладимник да стегнат.
За шоколадовия маслен крем, разтапяме шоколада, оставяме го малко да изстине и прибавяме мекото масло. Разбъркваме добре, оставяме да изстине напълно и  намазваме ръба на тортата с него. Залепваме шоколадовите лентички отстрани и настъргваме бял шоколад отгоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар