понеделник, 17 април 2017 г.

Козуначен хляб с маково семе

Необходими продукти:

За плънката:
180 мл прясно мляко
50 г захар
100г семена мак
40 г грис
1 ч. л. екстракт от ванилия
кората на половин лимон, настъргана
2-3 супени лъжици. ром
стафиди (по желание)

За тестото:
500г брашно
21 г прясна мая
90 г захар
260 мл хладко прясно мляко
50г масло, на стайна температура
1 голямо яйце
кората на половин лимон
1/2 ч. л. сол

За намазване:
1 яйце
1-2 с. л. мляко

Начин на приготвяне:

     За плънката смесваме млякото, захарта, маковото семе, гриса и лимоновата кора, в малка тенджера. Загряваме сместа при постоянно разбъркване. След като сместа се сгъсти я махаме от котлона и добавяме ванилията и рома. Разбъркваме добре и оставяме да изстине.
    В купа смесваме млякото с маята и чаена лъжичка захар, и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, добавяме млякото с маята, останалата захар, маслото, яйцата, солта и лимоновата кора, и разбъркваме всичко добре. Месим сместа около 10 минути, докато се получи хубаво гладко тесто. Покриваме купата с фолио  и  кърпа, и оставяме на топло за 45-60 минути.
   Разточваме тестото върху набрашнена повърхност във форма на правоъгълник. Дългата страна трябва да е дълга, колкото формата, в която ще печем. Разстиламе сместа от маково семе (ако е твърде гъста, може да добавим малко мляко). Оформяме руло, като завиваме от по-дългата страна на правоъгълника. 

Режем рулото по дължина на две с остър нож, като е добре плънката да се види. Усукваме двата фитила. Слагаме в намаслена тавичка, смесваме яйцето с млякото и намазваме хляба. Печем в предварително загрята на 175 градуса фурна, за 30-35 минути. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар