четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Пълнена патица с портокали

Необходими продукти:

За патицата:
1 патица (около 2 кг)
1 с. л. сол
настъргана кора от 1 портокал
1 голям портокал, нарязан на шестинки
1/2 с. л. настърган джинджифил
1 с. л. настърган чесън
За глазура:
1 чаша портокалов сок
1 с.л. мед
1 с. л. кафява захар
2 с. л. соев сос
1/2 ч.л. джинджифил

Начин на приготвяне:

Изплакваме и подсушаваме патицата. Правим ромбоидни разрези само на кожата, като внимаваме да не нарежем месото и пробождане с вилица около бутчетата, за да изтече мазнината.
Натъркваме патицата със солта, джинджифила и чесъна - отвън и отвътре. Поставяме резените портокал в кухина. Завързваме краката с канап или напъхваме трътката в кухината. Оставяме за една нощ в хладилника.
Загряваме фурната на 180 градуса. През това време приготвяме глазурата.  Смесваме портокаловия сок, меда, захарта и соевия сос. Оставяме да заври и добавяме джинджифила и звездния анасон. След това намаляме температурата и варим, докато се получи средно гъст сироп, около 10 минути. Отстраняваме от огъня и оставяме настрана.
Печем патицата, с гърдите нагоре, в продължение на 1,5-2 часа, като внимателно изливаме мазнината през всеки 30 минути. Намазваме с глазурата и печем още 30 минути (около 2,5 часа общо). Ако глазурата започне да изгаря, покриваме с фолио. Патицата е сготвена, когато температурата в най-дебелата част на бутчето е 75 градуса. Оставяме патицата да почине 10 минути. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар